Hlavní navigace

Platební karty: Jen paranoik má šanci přežít!

27. 6. 2011

Sdílet

Prodavačka ze supermarketu si díky své fotografické paměti zaznamenala při každé platbě zákazníka kartou informace z ní a použila je při nákupech na internetu.

Ty tam jsou doby obálek s výplatou, kdy spořit znamenalo schovávat si peníze do kredence nebo do matrace a do spořitelny se chodilo jen se vkladní knížkou. Ale nejsou to doby dávno minulé. Moderní technologie umožňující bezhotovostní platby a převody peněz běžnému spotřebiteli jsou na světě ne více než 15 let a i ony možná mohou za to, že své finance méně kontrolujeme, méně si spoříme a mnohem více utrácíme. Vždyť s platební kartou je to tak snadné. Díky internetu dokonce už nikdo nemusí pro běžné spotřební zboží vystrčit nos z bytu. Vše objednáte, zaplatíte obchodníkovi nikoliv předáním bankovek, ale během pár kliknutí myši a kupovaná věc dorazí díky zásilkové službě až za vámi. Veškeré své finanční prostředky máme tak neustále v podobě platební karty a údajích na ní k dispozici a kdekoliv s sebou. Je to tak běžné.

 

Všechny své peníze máme neustále při sobě. To nepoctivce láká 

Tato věc je natolik běžná, že si málokdo uvědomuje, že své veškeré úspory nosí neustále s sebou a během nákupů poskytuje informace o přístupu k nim komukoliv, kdo si o ně řekne. Co by tomu asi naši rodiče před dvaceti lety řekli, kdybychom celý měsíc nosili celou svou výplatu i s úsporami neustále s sebou a v každém obchodě ji vytáhli z peněženky? Takový balík je samozřejmě lákadlem pro nejrůznější zlodějíčky, chytráky i celé organizované skupiny kriminálníků. Roman Kohout ze ZFP akademie se v pořadu Suma Sumárum pro ČT řekl: „Mobilní technologie v bankovnictví jsou bezesporu bezpečnější než skříň nebo matrace, ale i zde platí, že své peníze máme v takovém bezpečí, v jakém máme svůj mobilní telefon, počítač i samotnou platební kartu.“

 

Nejrizikovější jsou platby na internetu 

Platební karty k osobním účtům jsou většinou chráněny čipem, který nese mimo jiné informaci s vaším čtyřmístným osobním identifikačním číslem, tzv. PIN. Bez jeho znalosti nikdo cizí nemůže ve většině kamenných obchodů v ČR zaplatit. Jiné je to v zahraničí. Např. v Německu ověřuje obchodník legitimitu platby pouze podle podpisového vzoru na kartě. S platbami na internetu je to však jiné. Aby nakupující zaplatil zboží na internetu, musí vyplnit do platebního formuláře pouze číslo své karty, jméno a příjmení, datum expirace a třímístný ověřovací kód. Všechny tyto informace jsou napsané přímo na kartě a to je kámen úrazu.

 

Zloděj vám nemusí kartu ani ukrást. Stačí, když umí číst 

Neboť když vám někdo odcizí celou kartu, tak o tom víte a není problém tuto kartu pro platby zablokovat. Pokud vám někdo odcizí informace z karty, tak může trvat i několik dní, než na to přijdete. A to už bývá pozdě. Roman Kohout ze ZFP připomíná nedávný případ „šikovné“ prodavačky ze supermarketu, která si díky své fotografické paměti zaznamenala při každé platbě zákazníka kartou informace z ní a použila je při nákupech na internetu. Každému z poškozených nezbylo nic jiného, než podat trestní oznámení a domáhat se svých peněz soudní cestou.

 

Přitom stačí tak málo 

Peníze z účtu skrz informace z karty vám může ukrást, jak kapsář, tak zlodějská prodavačka, číšník nebo počítačový hacker. Přesto všechno stačí jen málo, aby byly vaše peníze v bezpečí, a zároveň jste využívali všech výdobytků moderní doby. Tím „málem“ je uvědomit si, že dávám-li někomu svou kartu do ruky, dávám mu tak klíč ke svým penězům. V mnoha případech i k veškerým svým úsporám. A pokud nakupujete na internetu, tak při troše smůly posíláte tento klíč do celého světa.

 

Zde je deset rad od odborníků ze ZFP akademie na to, aby vaše peníze byly v bezpečí: 

* Pořiďte si dvě platební karty. Jednu pouze pro přístup ke svému hlavnímu účtu, druhou pro nákupy na internetu, v zahraničí, popř. placení v restauracích a nákupech spotřebního zboží.

* Nedávejte svou kartu z ruky. Jak v obchodech, tak v restauracích jsou platební terminály mobilní a vložit do nich i vyjmout kartu můžete sami.

* Nastavte si rozumné denní limity pro online transakce.

* Pokud pomocí karty nakupujete denně, tak také denně kontrolujte svůj účet. Je to stejný princip, jako když si přepočítáváte zůstatek hotovosti ve své peněžence.

* Při internetových transakcích si pečlivě prověřte prodávajícího, jeho důvěryhodnost a zabezpečení plateb.

* Mějte dobře zabezpečený svůj počítač.

* Účtenky a potvrzení o každé transakci si uschovejte minimálně po dobu jednoho měsíce. Hodí se vám při případných  reklamacích transakcí.

* Zřiďte si autorizaci plateb mobilním telefonem pro platby přes internet a nechte si od banky zasílat SMS o pohybech na vašem účtu. Tato služba nestojí mnoho a zachrání vám spoustu času a starostí.

* Noste s sebou i telefonní číslo pohotovostní linky vaší banky. V případě odcizení karty, tak můžete okamžitě svůj účet zablokovat.

* Hlavně si nikam nepište svůj PIN ke kartě. Čtyři číslice si dokáže zapamatovat každý. Zvlášť ta čísla, díky kterým vám může kdokoliv vybílit účet.

 

Když se těmito radami budete řídit, budou vaše osobní finance v bezpečí a žádný zloděj, ani ten nejmazanější, se k vašim financím nedostane.

ICTrocenka

 

Foto: © Helder Almeida - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?