Hlavní navigace

Plnění informační povinnosti slovenských firem je vágní, v ČR pomohly pokuty

30. 3. 2011

Sdílet

Pokud by stát za neplnění informačních povinností důsledně ukládal nedisciplinovaným firmám pokuty, mohly by do slovenské státní pokladny přitéct až stovky miliónů eur dodatečných příjmů.

Více než polovina slovenských společností dlouhodobě ignoruje platné zákony, když neukládají výsledky svého hospodaření, tedy účetní závěrku a výroční zprávu, do sbírky listin obchodního rejstříku. Za rok 2009 informační povinnost doposud nesplnilo 73 % slovenských firem, ačkoliv základní termín vypršel již koncem října loňského roku a poslední možný termín pro některé auditované firmy 31. 1. 2011. Ve srovnání se stavem ke konci srpna loňského roku došlo ke zlepšení zhruba o 10 %. Nejhorší přístup k plnění informačních povinností mají dlouhodobě malé firmy, které nevykazují tržby a subjekty se sídlem v Banskobystrickém kraji, za kterým je v těsném závěsu Bratislava. Z hlediska právní formy zákonnou povinnost mírně spolehlivěji plní spíše akciové společností než společnosti s ručením omezeným. Analýzu před nedávnem zveřejnila Dun & Bradstreet, která se zabývá poskytováním ekonomických informací a hodnocením firem po celém světě.

 

Jak vynutit morálku 

Situace v Česku, kde platí obdobná legislativa jako na Slovensku, je výrazně horší, nicméně v posledních měsících se začala znatelně zlepšovat. „Katalyzátorem k mírnému zlepšení disciplíny českých firem v oblasti poskytování zákonem stanovených informací bylo rozpoutání diskuse o finančním postihu těch společností, které se opakovaně vyhýbají plnění zákonem stanovených povinností,“ uvedla ředitelka Dun & Bradstreet pro ČR a SR Alena Seoud s tím, že finanční úřady skutečně začaly rozdávat pokuty firmám, které o sobě nezveřejňují data. Dun & Bradstreet přispěla k rozpoutání této diskuse, když ve svém průzkumu odhadla, že by při důsledném sankcionování těchto firem do české státní pokladny mohly poměrně rychle přitéct až desítky miliard korun dodatečných příjmů, v případě Slovenska by se mohlo jednat o stovky milionů eur. „Na Slovensku jasně definuje Zákon o obchodnom registri udělení pokuty za neplnění povinnosti ve výši 3 310 eur, přičemž pokutovaných by mohlo být více jak 70 tisíc firem, a dále by jim mohl daňový úřad podle Zákona o účtovníctve vyměřit pokutu ve výši 3 % aktiv,“ vysvětlila ředitelka D&B. „Na špatnou morálku českých i slovenských firem v oblasti plnění informačních povinností, která významně komplikuje možnost prověřit si obchodního partnera, upozorňujeme dlouhodobě. I když se disciplína firem v oblasti poskytování zákonem stanovených informací mírně zlepšuje, současný stav vzhledem k platné legislativě, i ve srovnání s disciplínou firem ve vyspělých zemích, je zcela nevyhovující a podnikatelské prostředí v Česku i na Slovensku v mnohých aspektech připomíná spíše anarchii,“ uvedla dále k situaci na trhu ředitelka společnosti D&B, Alena Seoud.

 

Zdroj: Dun & Bradstreet

 

 

 

CS24

 

:

Byl pro vás článek přínosný?