Hlavní navigace

Požadujeme ujištění od ministerstva financí, že náklady na EET budou o řád nižší než příjmy z ní...

27. 4. 2015

Sdílet

 Autor: www.nku.cz
...říká Miloslav Kala, prezident Nejvyššího kontrolního úřadu.

Výsledky kontroly správy daně z přidané hodnoty a dopadů legislativních změn na příjmy státního rozpočtu, které dnes zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), ukázaly, že nejvíce peněz na DPH uniká u podnikatelů, kteří úmyslně zkreslují hospodářské výsledky (40% daňové mezery). Nelegální a stínová ekonomika, kam míří například opatření zavedení elektronické evidence tržeb (EET), činí podle výpočtů NKÚ jen 7% z celkové mezery. Mezera značí rozdíl mezi daní, která by měla být odvedena na základě ekonomické činnosti, a reálně odvedenou daní.

 

V důsledků výsledků kontrol požaduje NKÚ od ministerstva financí ujištění, že náklady na zavedení EET budou výrazně nižší než příjmy. „A tím myslím aspoň o řád nižší. To je to kritérium, které, až někdy budeme zkoumat zavedení EET, bude to hlavní, co budeme hodnotit,“ uvedl Miloslav Kala, prezident NKÚ, v rozhovoru pro server Podnikatel.cz.

 

Jak dále Miloslav Kala uvedl, záměr elektronické evidence tržeb sice není apriori špatný, aby však dávalo toto opatření smysl, musí být přiměřeně robustní. Ministerstvo financí by se dle slov Kaly mělo v důsledku zveřejněné zprávy nyní vrátit na začátek a případně přehodnotit zadání. „Ministerstvo by mělo vše projít znovu a vyhodnotit. Tedy podívat se, jak má systém vypadat, koho se bude týkat, jak bude technicky zajištěn, zda má být všechno online, zda nestačí poslat tržby jednou za den, atd. S vědomím čísel z naší zprávy pak stanovit kritérium, že EET může stát tolik na investice a tolik na provoz,“ doplnil Kala.

 

Před každou takovou novelizací by se podle Kaly mělo především přistoupit k zásadní debatě o potřebě nové úpravy. „Pokud pomíjíme těch 40 % a věnujeme se 7 %, nevydali jsme se úplně to správnou cestou,“ domnívá se prezident NKÚ.

 

Zdroj: Podnikatel.cz

Byl pro vás článek přínosný?