Hlavní navigace

Soumrak nad pražským hotelnictvím?

1. 2. 2010

Sdílet

Řešením asi bude přeměna nadbytečných hotelů na ubytovny, nízkometrážní byty nebo na domovy seniorů, kterých je v hlavním městě výrazný nedostatek.

Ekonomickou krizi pociťujeme již od loňského roku. Bohužel k propouštění zaměstnanců jsme v průběhu roku 2009 již přistoupili, a domnívám se, že náš stav pracovníků je na hranici dodržení  služeb standardu tříhvězdičkových a čtyřhvězdičkových hotelů. Čili, dále už nemůžeme. Všeobecně je známo, že současné ceny hotelů v Praze jsou asi nejnižší ze všech regionů ČR. Je to způsobeno zejména velmi silnou nabídkou ubytovací kapacity v Praze ve vyšších kategoriích. Rovněž tady se domnívám, že již ustupovat není kam a ceny by nižší již být neměly.

Samozřejmě spolupracujeme s cestovními kancelářemi a agenturami, ale to nepostačí. Pro dostatek klientů je nutné zmínit internetový prodej a vlastní marketingové aktivity. Tedy pro dostatek klientů je nutné vytvořit „marketingový průnik“ všech zmíněných segmentů obchodních aktivit. Velmi významnou roli zaujímají konferenční a kongresové akce. Kapacita našich konferenčních sálů nám předurčuje se zajímat a soutěžit o získání kongresů středních kapacit, tj. do cca 600 účastníků. Určitě se nám velmi daří v segmentu prezentací firem a školení firem, i když je třeba říci, že i v tomto sektoru mnohé hotely ztrácejí a kongresovou klientelu, kterou „přebírá“ například Budapešť a tradičně Vídeň či Berlín.

Tradičně nejnižší obsazenost a tedy i tržby jsou v měsících leden a únor, nejvyšší obsazenost je v měsících duben, srpen a září, v těchto měsících docilujeme nejvyšších tržeb, proto se snažíme získat firemní klientelu práce do oněch kritických měsíců. Nezbývá nic jiného než nasměrovat aktivity do oblastí, které se jeví do budoucna jako atraktivní. Tady mám na mysli především Rusko, Čínu, Indii a další, které pro Evropu a tedy i pro Českou republiku se stanou velmi významnými destinacemi.

Současná krize hotelnictví v Praze se určitě nezlepší odezněním celosvětové hospodářské krize. „Pražská“ krize je způsobena velmi vysokou nabídkou lůžkové kapacity. Pro srovnání: Praha má více lůžkové kapacity než Vídeň nebo Berlín. Když se nad tímto faktem zamyslíme, domnívám se, že Prahu v brzkém horizontu jednoho až dvou let čeká vlna krachů hotelů a restaurací, které nebudou schopny platit nájmy nebo splátky bankám. Řešením asi bude přeměna některých hotelů na ubytovny, nízkometrážní byty nebo na domovy seniorů, kterých je v Praze výrazný nedostatek.

Autor je generální ředitel Olympik Holding, a.s.

Byl pro vás článek přínosný?