Hlavní navigace

Technology Fast 50: Internet Shop stále nejrychleji rostoucí technologickou firmou v ČR

25. 10. 2013

Sdílet

Nejvyšší zastoupení v žebříčku tvoří společnosti, které se zaměřují na vývoj softwaru. Z celkového počtu je 58 % firem právě z této oblasti, následují poskytovatelé internetových služeb, jejichž podíl se meziročně snížil z více než jedné třetiny (35 procent) na čtvrtinu (26 procent).

Nejrychleji rostoucí technologickou firmou v České republice se stala společnost Internet Shop, která provozuje e-shop s kosmetikou Parfums.cz. Za ní se umístil výrobce komplexních síťových řešení INVEA-TECH a poskytovatel aplikací, řešení a služeb pro IP telefonii ZOOM International. Vyplývá to z aktuálního žebříčku Technology Fast 50, který sleduje 50 nejrychleji rostoucích technologických firem ve střední a jihovýchodní Evropě. 

Žebříček, který již 14. rokem sestavuje společnost Deloitte, vychází z porovnání tržeb technologických společností za posledních pět let. Letos se v něm umístily firmy z osmi zemí: z České republiky, Chorvatska, Litvy, Maďarska, Polska, Rumunska, Slovenska a Srbska.

 

Bez softwaru ani ránu

„Nejvyšší zastoupení v žebříčku tvoří společnosti, které se zaměřují na vývoj softwaru. Z celkového počtu je 58 % firem právě z této oblasti, následují poskytovatelé internetových služeb, jejichž podíl se meziročně snížil z více než jedné třetiny (35 procent) na čtvrtinu (26 procent). Jen desetina firem se soustředí na oblast telekomunikací a sítí,“ uvedl k výsledkům Petr Viktora, partner v oddělení ICT poradenství společnosti Deloitte. 

Pozici nejrychleji rostoucí technologické firmy ve střední Evropě obhájil opět rumunský internetový prodejce letenek Vola.ro, jehož tržby v posledních pěti letech vzrostly o 8 729 %. Průměrný růst společností v žebříčku Technology Fast 50 se letos snížil z 1 026 % na 671 %, což je nejméně od roku 2004.

 

Polsko příkladem

„Soutěž zviditelňuje relativně mladé, ale úspěšné společnosti, nejen v České republice, ale především v celém středoevropského regionu, a to je pro účastníky právě to atraktivní. Celkově se 22 společností do letošního žebříčku dostalo vůbec poprvé. Nejvíce firem zastoupených v žebříčku mělo Polsko (22 společností), Maďarsko (8 společností), Rumunsko (6 společností).  Z České republiky se umístilo 5 společností a z Chorvatska 4.“ dodala Gabriela Jindřišková, senior manažerka v auditu společnosti Deloitte.

 

Tajný recept na úspěch?

Kategorii „Vycházející hvězdy“ letos ovládla rumunská softwarová společnost INSOFT Development & Consulting, jejíž růst v posledních třech letech (2010 – 2012) činil 2 884 %. Z českých zástupců se na čtvrtém místě umístil Geosense a na devátém místě Inmite. V kategorii „Velká pětka“ zvítězila polská firma GOCLEVER a na druhém místě se umístil Internet Shop, provozující e-shop Parfums.cz. 

„Nemáme žádný tajný nebo speciální recept na úspěch. Od počátku jsme se plně orientovali na zákazníka a jeho potřeby. Nabízíme produkty, o které má zájem a za ceny, které jsou pro něj příznivé,“ uvedl k výsledkům Radek Ondrášík, marketingový ředitel společnosti Internet Shop. „Pro udržení současného tempa růstu nabídneme zákazníkům zcela nové produkty. Plánujeme ještě více zkrátit dodací lhůty a formou klasických obchodů se k nim dostat o něco blíže,“ dodal Radek Ondrašík.

 

 

Více informací o celém projektu Technology Fast 50 naleznete na www.deloitte.com/fast50ce.

 

 

Byl pro vás článek přínosný?