Hlavní navigace

Tisíce firem se budou muset připravit na energetický audit

9. 2. 2015

Sdílet

 Autor: © TebNad - Fotolia.com
Velkým firmám tuto novou povinnost uloží chystaná novela zákona o hospodaření energií. V Česku jich bude přes dva tisíce. Přes dva tisíce velkých firem v Česku bude muset od prosince roku 2015 zpracovávat každé čtyři roky energetický audit.

„Novou povinnost jim má ukládat novela zákona o hospodaření energií, kterou aktuálně projednávají poslanci. Smyslem novely je ukázat podnikatelům možnosti pro energeticky úsporná řešení, která povedou nejen ke snížení výdajů vynakládaných za energie, ale budou rovněž šetrná k životnímu prostředí. V návrhu se však počítá i s alternativou – místo pravidelných energetických auditů mohou firmy zavést do praxe příslušné normy ISO 50001 - Systém managementu hospodaření s energií nebo ISO 14001 - Systém environmentálního řízení,“ říká Jakub Kejval, generální ředitel společnosti Bureau Veritas.

 

Povinnost zpracovávat energetický audit se má vztahovat pouze na velké podniky, a to i na ty, které nepůsobí v energetickém průmyslu. Půjde o firmy, které mají více jak 250 zaměstnanců a jejich aktiva, potažmo majetek, přesahují korunový ekvivalent částky 43 milionů euro nebo mají obrat vyšší než 50 milionů euro.

 

Zlepší se konkurenceschopnost firem?

Energetický audit vyžadovaný chystanou legislativou informuje podniky o výsledku hospodaření a nabízí omezené množství možností, jak dosáhnout energetických úspor. Oproti tomu firmy, které zavedou systém hospodaření s energií podle norem ISO 50001 (resp. ISO 14001), podchytí problematiku komplexněji. Z provedených analýz získají přehled o největších energetických dírách a dostanou i doporučení, jak situaci zlepšit. V případě zásadních neshod s normou budou muset problém odstranit v konkrétní lhůtě, aby úspěšně prošly certifikací.


„Díky systematickému zlepšování energetické efektivity a spotřeby budou firmy odměněny nejen zajímavějšími hospodářskými výsledky a vyšší konkurenceschopností, ale i dobrým jménem firmy,“ vidí situaci pozitivně Kejval.

 

soutez_casestudy

Česko má dvakrát vyšší energetickou náročnost

Dle analýz Úřadu vlády z konce roku 2014 je energetická náročnost České republiky, a to v porovnání s evropským průměrem, více než dvakrát vyšší. „Nikdy se nám nepodaří dohnat evropské standardy a být konkurenceschopnými, pokud se nezaměříme na vyšší efektivitu i v energetice,“ upozorňuje generální ředitel Schneider Electric Jaroslav Žlábek.

Byl pro vás článek přínosný?