Hlavní navigace

Průmysl, export, stavebnictví: ztráta tempa na všech frontách

7. 11. 2011

Sdílet

 Autor: © Alx - Fotolia.com
Aktuální komentář k datům Českého statistického úřadu, zveřejněným 7. listopadu 2011.

Dynamika průmyslu znovu blíž stagnaci, pozitivní záchvěv u inženýrských staveb, opět slabší tempo zahraničního obchodu. Měsíc září se na nabídkové straně ekonomiky proti stejnému období loňského roku v nejlepším světle neukázal. 

 

Drahomíra DubskáČeský průmysl dále oslabil 

Meziroční tempo růstu průmyslové produkce nebylo v září ve srovnání s meziročním tempem za letošních devět měsíců ani ne třetinové. Nebýt zpracovatelského průmyslu, který jako jediný táhl významněji dynamiku výroby, způsobily by meziroční poklesy v průmyslových odvětvích těžby a také síťových odvětví spojených s elektřinou, plynem a teplem ještě výraznější zprávu tempa produkce celého českého průmyslu. Jeho růst o 2,5 % táhl zpracovatelský průmysl (+3,7 %) ovlivněný především produkcí automobilek (+22,1 %), výrobou ostatních dopravních prostředků (+33,4 %), ale například i objemově malým kožedělným průmyslem (+23,7 %. Největší propad zaznamenalo odvětví zpracovatelského průmyslu Výroba koksu a rafinovaných ropných produktů, ovšem z technologických důvodů – v důsledku odstávky rafinerií nebyla v září produkce ani na polovině stejného období 2010 (-52,8 %). K úbytku produkce zde však docházelo už i v červenci a srpnu. Pokračoval propad i někdejší silně dynamické výroby počítačů a elektroniky (-17,8 %), jednoho z tahounů české průmyslové konjunktury. Dále oslabil i objemově nezanedbatelný potravinářský průmysl (-5,6 %). Z ostatních odvětví zaznamenalo celkem sedm meziroční růsty produkce, osm pak meziroční poklesy. Hegemonie výroby aut v České republice tak podle posledních výsledků dále posílila.

 

Velké stavby zmírnily propad. Na jak dlouho? 

Finanční injekce do stavebnictví ze státních peněz dokázala jen zmírnit meziroční pokles inženýrského stavitelství v ČR, které bylo v srpnu meziročně níž o téměř pětinu a v září „jen“ o 5,5 %. O co povstalo ze dna inženýrské stavitelství, o to se mu v září opět přiblížilo pozemní stavitelství – jeho pokles se prohloubil o 7 %. I přes vzrůst počtu stavebních zakázek větších stavebních firem se ve třetím čtvrtletí jejich celková hodnota propadla meziročně o téměř třetinu, o něco více v inženýrském stavitelství (34 %). Zmírnění zářijového propadu produkce tak zde lze v této souvislosti vnímat jen jako mávnutí motýlích křídel.

 

Dovezlo se jen o málo více než před rokem 

Silné dovozy doprovázející loňské oživení české ekonomiky jsou minulostí. Jestliže se ještě v srpnu se po jednociferných meziročních přírůstcích importovaného zboží z předchozích dvou měsíců objevil desetinový nárůst, zářijový výsledek veškerý optimismus zchladil – dovozy stouply jen o 3,5 %. „Čínský efekt“ zapůsobil opačně a tvrdě: po dvoutřetinových přírůstcích dovozů ze Země středu do České republiky patrných prakticky po celý loňský rok se v září jejich hodnota meziročně snížila. To sice zlepšilo obchodní bilanci s Čínou, ale také přiznalo význam, jaký měl čínský dovoz technologií souvisejících s výstavbou zařízení na obnovitelné zdroje energie na celkový objem dovozů do České republiky.

Přírůstek exportu zboží letos poprvé nepřevýšil desetiprocentní hranici a proti průměru letošních devíti měsíců (+14,4 %) byl jen poloviční (+7,8 %). Ztrátu dynamiky způsobila silná redukce temp vývozu do Německa (+4,2%).

Právě zveřejněné výsledky o vývoji nabídkové strany české ekonomiky za třetí čtvrtletí svědčí o tom,  že přidaná hodnota odvětví přispívajících letos dosud k jejímu růstu dále oslabí.

 

Více na:

http://czso.cz/csu/csu.nsf/informace/cpru110711.doc

http://czso.cz/csu/csu.nsf/informace/csta110711.doc

http://czso.cz/csu/csu.nsf/informace/cvzo110711.doc

 

 

Foto: © Alx - Fotolia.com

 

 

 

Byl pro vás článek přínosný?